Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Чили

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? На 11 септември 1973 г. генерал Аугусто Пиночет сваля с военен преврат и с помощта на ЦРУ правителството на д-р Салвадор Алиенде и установява в Чили власт на военната хунта. Превратът е предшестван от остра политическа и икономическа криза, инфлацията надхвърля 300%. Президентът Алиенде е обвиняван за комунистическо и просъветско управление, заради национализация на ключови отрасли на икономиката и опит за провеждане на аграрна реформа, ощетяваща едрите собственици на земя.
Периодът на хунтата продължава до 1990 г., когато с референдум генерал Пиночет е сменен. За това време в Чили са задържани и измъчвани заради убежденията си хиляди, безследно изчезналите са около 3 000, сред които и чужденци. Забранени са политическите партии, спира да излиза от печат опозиционната преса. Самият Пиночет е смятал, че страната може да бъде голяма морска сила и водеща икономика и извършва много реформи.


???? Днес Чили е една от най-динамичните икономики в Южна Америка, а устройството на пенсионната система е еталон дори за развитите държави.
Политическите репресии и в същото време икономическият напредък са причина за противоречивите оценки за периода на управление на хунтата в Чили.


✅ Картата на Южна Америка е част от ???? Атлас на света.
 


✅ Стенна ???? Природогеографска карта на Южна Америка.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари