Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Българското опълчение

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? По време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) Българското опълчение показва героизъм и висок боен дух. Неговите изяви са естественото продължение на борбите на българските четници и хайдути за национално освобождение. Идеята за създаване на българско военно формирование в състава на руската армия, действаща на Балканския полуостров, принадлежи на ген. Фадеев. Тя е приета добре, не само защото българите могат да помагат с изпълнението на много помощни задачи на познатия им терен, но и защото ще въздействат на населението да подкрепя руската войска. На 29 април 1877 г. (нов стил) главнокомандващият на действащата руска армия на Балканите издава заповед за създаването на Българско опълчение под командването на ген. Столетов. Хиляди доброволци откликват на призива за борба за освобождение на родината месеци преди това. Общата численост на опълченците достига ок. 7600 души. На бойното поле те показват силен дух и бойно майсторство, въпреки краткото време за обучение и подготовка. Водени от силни патриотични чувства българските бойци проявяват героизъм, който буди възхищение в руското командване. На Българското опълчение Иван Вазов посвещава стихотворението "Опълченците на Шипка", където възпява подвига на бойците в боевете при Шипка.

✅ На картата "Руско-турска война, 1877-1878 г." е показано сформирането на опълчението в Плоещ, движението на българските бойци (с жълти стрелки), действията на руската и османската войска, главните битки и др. Цялата карта ще откриете в ???? "Исторически атлас на Югоизточна Европа".


✅ Карта на "Руско-турска война, 1877-1878 г." има и в ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас и в ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.


✅ Стенна карта "Руско-турска Освободителна война (1877-1878)" с врезка "Априлско въстание, 1876 г."

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари