Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Турция

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? 29 октомври е национален празник на Република Турция. На тази дата през 1923 г. в новата столица – Анкара, страната официално е провъзгласена за република. Това става в резултат на действията на Турското национално движение и неговия лидер - Мустафа Кемал след поражението на Османската империя в Първата световна война и последвалото ѝ разделяне. От този ден Турция тръгва по път на промяна за изграждане на светска държава. Неин първи президент става Мустафа Кемал, който малко по-късно приема фамилията Ататюрк - „баща на турците“. Той провежда редица мащабни реформи за модернизация на турското общество и държава, сред които въвеждане на правна система от европейски тип, създаване на единна светска система на образование, промени в облеклото, забрана на многоженството, право на глас на жените и др.


???? Днес Турция е унитарна президентска конституционна република. Преминаването ѝ от парламентарна към президентска система става след референдум, проведен през 2017 г., на който избирателите одобряват конституционните изменения, даващи повече права на президента. Страната заема площ от 783 562 кв.км, главно на п-в Мала Азия и малка част на Балканския п-в, и граничи с осем държави. Местоположението ѝ придава важно геополитическо и стратегическо значение. Населението ѝ е ок. 82 милиона души, което я нарежда на 18-то място в света. Най-гъсто населената област се намира около Босфора, като почти 20% от населението живее в най-големия град в страната – Истанбул, единственият мегаполис в света, разположен на два континента. Турската икономика е сред най-бързо развиващите се в света. Освен традиционния износ на текстил и облекло, за икономиката все по-голямо значение придобиват и автомобилната, нефтохимичната и електронната индустрия.

✅ Установяването на република в Турция е отбелязано на картата „Държавно-политическо развитие, 1918-1939 г.“. Цялата карта ще откриете в ???? Исторически атлас на Югоизточна Европа.

✅ Природогеографската карта на Турция е част от ???? Атлас по география и икономика за 6. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари