Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Априлското въстание (1876 г. )

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 20 април 1876 г. (по стар стил) в Копривщица предсрочно избухва Априлското въстание – кулминационна точка в българската националноосвободителна борба.
Въстанието продължава около месец и е потопено в кръвта на хиляди българи, загинали в неравната борба. Целта му – да извоюва свобода, не е достигната, но саможертвата на народа и жестокостите извършени спрямо него обръщат внимание на световната общественост към българския въпрос, което води и до ускоряване на неговото решаване.

Прокламация - възвание към българския народ, 1876 г.:
"Братия българе!
Дойде вече краят на зверските злодеяния, които от пет века насам търпи нашият народ под омразната турска власт! Секи от нас с нетърпение очакваше тоя момент. На... Маий започва вече денят на българското народно въстание - в България, Тракия и Македония. Секи честен българин, в жилите на който тече чиста българска кръв, както е текла тя и в жилите на нашите български кралие Крум, Борис, Симеон и Ясен, трябва да грабни оръжието в ръце, за да въстанем като един човек, и по тоя начин с първият още удар да смутим неприятелят.
Нашите юнаци българи не трябва да са боят от смъртта и разните други опасности. Тие трябва да са не страхуват от това само по себе си изгнило турско правителство, което отдавна очаква своето опропастявание. Напред, братия! Дигайте пушките в ръце, да са срещнем един други против неприятелят, да запазим своето отечество, да предобием свободата си!
О, българино! Докажи, че живееш и ти, покажи как знаеш да цениш скъпата свобода.
Чрез днешното си въстание ти ще да добиеш свобода, с бой и със собствената своя кръв. Счюпи хомотът, който сече твоят врат като с трион!
Ти, който търсиш свобода, чест и човешко право за себе са, пази така също свободата, честта и правото на оногова, който ги потърси при тебе. Защити го!
Бъди юнак неострашим срещу неприятелят, сражавай са, боювай геройски, но не отказвай благоволението си и към робът!
От днес в името на българският народ ние обявяваме пред целия свят, че желаеме: или свобода, или смърт на сичкото население.
Напред, напред, братия! Бог е с нас!"

 

✅ Карти на Априлското въстание ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас и в ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари