Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Любен Каравелов

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 21 януари 1879 г. страната ни губи един от своите герои, ярка личност на българското националноосвободително движение - Любен Каравелов.
Роденият в Копривщица в заможно семейство Любен не сбъдва желанието на баща си да стане търговец, а изпълнен с революционни идеи навлиза в пътя на освободителната борба. Става близък сътрудник на Левски, издава вестник "Свобода", председател е на БРЦК. Неговата дейност допринася много за разпространението на освободителните идеи сред българския народ. Едновременно с това изявява таланта си на писател и публицист. Потресен от смъртта на Апостола, Каравелов се оттегля от политиката и революционното движение и се отдава на книжовна и просветителска дейност. Автор е на много статии, повести, фейлетони, стихотворения, сред които превърналите се в класика "Мамино детенце", "Българи от старо време", "Хубава си, моя горо..." Доживял Освобождението, Каравелов не успява да му се порадва, повален от туберкулоза.


✅ Карта "Дейност на БРЦК до 1875 г." ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас и в ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари