Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Естония

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%
 
???????? На 24 февруари в Естония празнуват Ден на независимостта. След векове на датско, шведско, германско и руско управление, на днешната дата през 1918 г. балтийската страна провъзгласява своята независимост и е сформирано временно правителство. В началото на XVIII век след Великата северна война (1700 – 1721) цяла Естония е завладяна от Руската империя. Националното пробуждане започва към средата на XIX век. Водещи фигури насърчават населението да се гордее със своята етническа идентичност, оформят се първите общонационални движения. След като болшевиките завземат властта в Русия по време на Октомврийската революция, естонците виждат удобен момент да обявят независимост, която защитават с война. През февруари 1920 г. Република Естония и РСФСР подписват мирен договор, с който Съветска Русия се отказва от териториални претенции към Естония. След Втората световна война, когато тя е оспорвана територия на германци и руснаци, страната е включена в СССР. Естония възстановява независимостта си на 20 август 1991 г.
 
???? Република Естония е разположена на източния бряг на Балтийско море и на юг от Финския залив върху площ от 45 227 км². Релефът ѝ е преобладаващо равнинен, средната надморска височина е едва 50-60 метра, а най-високата точка в страната е връх Суур Мунамяги – 318 m. Населението на Естония е 1,2 млн. души, сравнително равномерно разпределено. Страната е на едно от последните места в света по прираст на населението. Най-голям град е столицата Талин с около 445 хил. души население. Естония има модерна пазарна икономика и е на високо ниво по доход на глава от населението в Централна Европа и Балтийския регион. Най-силните сектори в икономиката ѝ са нефтено-шистовата енергия, телекомуникациите, дървообработване и услуги. Стимулират се иновативните електронни услуги. Страната е член на НАТО, Европейския съюз и еврозоната.
 
✅ Цялата карта “Европа след Първата световна война“ (лява в изображението) ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари