Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Санстефанска България

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? В навечерието на Националния празник ви представяме картата "Граници на България според Санстефанския мирен договор от 19 февруари (3 март) 1878 г."
Санстефанският прелиминарен договор възстановява българската държавност след пет столетия османско владичество. Княжество България е определено като автономно трибутарно княжество със свое правителство и войска, а границите му обхващат Северна България (без Северна Добруджа), цяла Тракия (без Одринско и Гюмюрджинско) и цяла Македония (без Солун и Халкидически п-в). Няколко месеца след прелиминарния договор е свикан Берлинският конгрес, който разпокъсва българските земи. Санстефанска България се превръща в символ на национално единение и национален идеал, който българите оптват да достигнат с много битки в последвалите десетилетия.


✅ На картата ???? "Граници на България според Санстефанския мирен договор от 19 февруари (3 март) 1878 г." ще откриете както границите на Княжество България според текста на договора, така и новоопределените държавни граници на Балканския полуостров на Сърбия, Черна гора и Русия, заедно с присъединените им територии. В допълнение са разработени и картите: Дипломатическа подготовка на Руско-турската война, Териториални проекти от Руско-турската война 1877-1878 г., Разпределение на територията на българските вилаети от 1876 г. и Княжество България от 3. III. 1878 г. Картата е обогатена и с кратка историческа справка и извадка от Санстефанския договор. А как Княжество България от 3. III. 1878 г. е разпределено днес между нас и нашите съседни държави, ще откриете на още една допълнителна карта - част от изданието.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари