Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Румъния

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 1 декември е национален празник в Румъния. Северните ни съседи отбелязват годишнина от обединението на Трансилвания и Румъния през 1918 г. По време на Първата световна война, включилата се на страната на Антантата Румъния претърпява тежки поражения и е принудена да излезе от войната. Ден преди капитулацията на Германия, съседите ни фиктивно отново влизат във войната. Това им дава допълнително основание, като част от победителите, да искат удовлетворение на сериозните си териториални претенции. На 1 декември 1918 г. Кралство Румъния се обявява за обединено с Трансилвания, предшествано от включването също и на Бесарабия и Буковина. Така румънската държава достига своята най-голяма площ (295 049 km²), която задържа до Втората световна война.


???? Днес Румъния е разположена на площ от 238 397 km², което я прави най-голямата държава в Югоизточна Европа. Релефът ѝ е разнообразен – планини, хълмове и равнини, като централните ѝ части са заети от Карпатите. Населението ѝ е ок. 21 302 900 души, сравнително равномерно разпределено, а най-големият ѝ град е столицата Букурещ с 1,8 млн. души. Преобладаваща религия е православие. Икономиката на страната има добро развитие през последните години, в които БВП е с устойчив растеж. Въпреки това Румъния трябва да се справя със значителни проблеми, сред които застаряващо население, емиграция на квалифицирана работна ръка, бюрокрация, корупция и слабости в правосъдието. Член е на Европейския съюз и НАТО.

✅ Територията на т.нар. Велика Румъния след Първата световна война е показана на картата „Балканите според Версайската система“, която е част от ???? Исторически атлас на Югоизточна Европа.

✅ Природогеографска карта на Балкански полуостров ще откриете в ???? Атлас на света.

✅ Различни тематични карти на Балканите в ???? Атлас по география и икономика за 7. клас.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари