Количка

0 артикула

Защо в дигиталния свят, в който живеем, все още се нуждаем от печатни карти

Дата: 2021-06-04

 

5 ползи от печатните карти

 

Всеки притежател на смартфон използва цифрови карти, за да открие мястото до което иска да пътува и да пусне навигация до него. Заради удобството, което ни предоставят цифровите карти, ни изглежда, че времето на хартиените карти си отива. Това обаче съвсем не е така и тук ще разкрием някои от предимствата на хартиените карти и защо те продължават да са ни полезни и необходими.

 1. Хартиените карти дават по-цялостна картина на заобикалящата среда

  Използването на печатни карти позволява да получим по-пълна представа за това къде отиваме и от къде минаваме - пътища, населени места, големина на населените места, реки, езера, релеф, исторически забележителности, които ще срещнем по пътя си и др. Добре проектираните карти показват наистина богато съдържание. Всичко това можем да обхванем с един поглед – нещо, което малкият екран с цифровата карта не може да ни предостави. При нея се налага непрекъснато да увеличаваме, местим и намаляваме, за да видим повече и пак губим от информацията и по-широката картина. Например може да се случи на екрана с цифровата карта изобщо да не се визуализира реката, покрай която минаваме, а името ѝ не можем да разберем дори и когато реката се е появила на екрана след неколкократно увеличение. С цифровите карти пропускаме голяма част от географската информация.

   
 2. Печатните карти развиват уменията за пространствена ориентация

  Способностите ни да се ориентираме във физическия свят се стимулират от използването на хартиени карти. Разглеждайки и сравнявайки пълната картина, която ни дава печатната карта, с пространството около нас, ние помагаме на паметта си да създаде трайни образи. Разчитането на печатната карта улеснява мозъка да кодира знания и запомня. При използване на цифрови карти, прекарваме значително повече време в гледане на екрана, следваме инструкциите от маршрута и отделяме по-малко време на заобикалящата среда. Така не само виждаме и преживяваме по-малко от пътуванията си, но и спомените за мястото по-бързо се изпаряват. С хартиените карти имаме по-дълбоко познание за мястото, на което сме били.

   
 3. Картите на хартия нямат връзка с батерията на телефона или GPS сигнала

  Печатните карти не изискват достъп до телефон, компютър, интернет и следователно няма да ни предадат, ако ни свърши батерията на телефона. А на всички ни се случвало да останем без батерия в най-неподходящи моменти. Освен това има отдалечени райони, в които заради лош или липсващ сигнал цифровите карти не се визуализират или изобщо няма добро цифрово картографиране. Там единствената налична опция е хартиената карта. Тя няма да ни стресира с внезапна техническа неизправност, нито ще ни упъти към полето, настоявайки, че се намираме на правилния път.

   
 4. Хартиените карти дават идеи за пътувания

  Разглеждайки картата и мислейки за пътуване през следващия уикенд или отпуск, можем да открием много възможности накуп. Независимо дали става въпрос за близко или по-далечно пътешествие, докато разглеждаме избраното направление върху картата ни изникват идеи – забележителности, които да посетим, градове и села през които да минем, подходящи места за почивка по пътя, езеро, до което да отидем и др. Ориентираме се добре за разстоянията, отчитаме топографските характеристики, чертаем интересен маршрут и импровизираме. Така пътуваме и опознаваме места, които вероятно ще подминем, ако оставим навигацията да определи най-прекия път между началната и крайната точка на пътуването ни, а при всяко отклонение ще изчертава алтернативен маршрут според нейния алгоритъм, който няма общо с нашите идеи и въображение.

   
 5. Традиционните карти са красиви и лесни за употреба

  Според вида си печатните карти са проектирани в подходящ обхват и мащаб, така че да отговорят на нуждите на потребителя и да му предоставят максимално полезна информация. Картографът избира начина на изобразяване на елементите на картата, подбира подходящи цветове, знаци, шрифтове, размери, така че финалният резултат да е едновременно полезен, добре четим и с естетически вид. Легендата към картата прави разчитането ѝ лесно. За разлика от хартиените карти, повечето цифрови не стъпват на най-добрите картографски традиции и опит, а са съобразени с други фактори. Но дори и вида на някоя цифрова карта много да ни е харесал, няма да си я запазим в чекмеджето за спомен.

   

Цифровите карти имат много предимства и в бъдеще ще продължаваме да ги използваме все повече, но е добре да не се лишаваме и от печатните карти - те също са необходими. При отказ на навигационната система на автомобили на екипи за спешно реагиране, хартиената карта дори може да спаси живот. Изборът какъв вид карта да използваме, хартиена или цифрова, зависи от крайната ни цел.


Пътувайте безопасно и се подсигурете с пътните карти и атласи на Датамап.