Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Лондонски мирен договор (1913 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 30 май (по нов стил) 1913 г. в Лондон е подписан мирен договор между страните от Балканския съюз (България, Гърция, Сърбия, Черна гора) и Османската империя, с който се слага край на Балканската война (1912-1913 г.). Според договора Османската империя отстъпва на съюзниците владенията си на Балканския полуостров на север и запад от линията Мидия-Енос, остров Крит е присъединен към Гърция, а Албания е обявена за държава под протекторат на големите европейски държави. Споровете между съюзниците за подялбата на териториите са изострени и допълнително усложнени от великите сили още при преговорите. Лондонският мирен договор не определя териториалните придобивки за всяка една от държавите, което е предпоставка за конфликт при определянето на границите. Само два дни след подписването му, Сърбия и Гърция сключват таен договор, с който определят своя обща граница в Македония, накърнявайки силно българските национали интереси. Черна гора заема страната на Сърбия и Гърция. Балканският съюз се разпада, а към враждебните съседи се присъединява и Румъния, която предявява претенции за Южна Добруджа. Скоро след това започва Междусъюзническата война.


✅ В картата са показани главните военни действия и битки, числеността на войските, отстъпената на съюзниците територия според Лондонския мирен договор и др. Карта на Балканската война аще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас, в ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас и в ???? Исторически атлас на Югоизточна Европа.
 


✅ Стенна карта ???? "Балканска война (1912-1913)" с врезки "Междусъюзническа война, 1913 г." и "Балканите след Междусъюзническата война"

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари