Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Замбия

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? Днес една южноафриканска държава отбелязва своя Ден на независимостта. На 24 октомври 1964 г. Северна Родезия е обявена за независима република под името Замбия. В района първи от европейците идват португалски търговци през XVIII век, но след пътуванията на изследователя Дейвид Ливингстън в средата на XIX век, британците придобиват преимущество. Първоначално територията на днешна Замбия попада под властта на Британската южноафриканска компания, а през 1924 г. е обявена за британски протекторат Северна Родезия. След обявяването на независимостта ѝ, неин президент става ръководителят на движението за деколонизация Кенет Каунда, който въвежда еднопартийно управление.


???? Замбия е от държавите без излаз на море, а площта ѝ е 752 618 кв.км. Релефът ѝ се състои предимно от високи плата, хълмове и планини, разчленени от речни долини. Населението е 17,4 милиона души, а гъстотата му е най-висока в централните части на страната. Замбия е с висок коефициент на плодовитост (10-то място в света), което води до бърз растеж на населението. Разпространението на СПИН допринася в значителна степен за ниската продължителност на живота в страната. Официален език е английският, но в Замбия се говорят още десетки езици. В страната има големи количества природни ресурси, на които основно се дължи икономическият ѝ растеж. Основни суровини са мед, кобалт и цинк. От 1991 г. Замбия е с многопартийна система, а държавният глава изпълнява и функциите на министър-председател.

✅ Карта на Колониалната система в света към 1914 г., както и карта на деколонизацията в Африка ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

✅ Съвременната карта на Африка е част от ???? Атласа на света.

✅ Още карти на континента Африка (релеф, климат, население и др.) ще откриете в ???? Атлас по география и икономика за 5. клас.

✅ Стенна карта ???? Колониалната система към 1914 г.

✅ Стенна карта ???? Деколонизация

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари