Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Краят на Пелопонеската война (431-404 г. пр.Хр.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

⚔️ През месец април 404 г. пр.Хр., след дълга обсада по суша и море и доведени до изтощение защитници на града, Атина се предава на спартанците. С това идва краят на продължилата 27 години Пелопонеска война.
Съперничеството между полисите Атина и Спарта за влияние в Елада преминава във военен конфликт през 431 г. пр.Хр., въвличайки и останалите елински градове. Спарта, подкрепяна от Пелопонеския съюз, вярва във военното си превъзходство и предпочита нападението по суша. Атина, подкрепяна от своя страна от Атинския морски съюз, разчита повече на надмощието на флота си. Това определя и тактиките на противниците в последвалите бойни действия. Изтощени от войната, двата полиса слагат край на първия ѝ етап през 421 г. пр.Хр., когато сключват т.нар. Никиев мир - временна почивка, но не и край на конфликта, който малко по-късно е възобновен. Спорът между Атина и Спарта е и борба между двата различни метода на управление, различни ценности и начини на възпитание. Победата на Спарта през 404 г. пр.Хр. обаче не води нито до изглаждане на различията нито до обединение на Елада, а продължителността на военния конфликт предизвиква икономическо изтощение на полисите и демографска криза.


✅ На картата "Пелопонеска война, 431-404 г. пр.Хр." са показани участниците във войната, главните военни походи на атиняните и спартанците, най-важните битки и др. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 5. клас.


✅ Стенна карта ???? "Пелопонеска война, 431-404 г. пр.Хр."

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари