Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Белгийско Конго

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? 5 февруари 1885 г. е начало на жесток и кървав период в историята на една африканска държава. На тази дата кралят на Белгия - Леополд II, създава т.нар. Свободна държава Конго на територията на днешната Демократична република Конго. "Свободната" държава, близо 77 пъти по-голяма от Белгия, е обявена за частна собственост на краля и е управлявана по негови правила с помощта на частна армия. В продължение на 23 години Леополд II трупа огромно богатство от природните ресурси на страната. Местното население е жестоко експлоатирано, изтезавано и избивано. Мащабите на престъпленията са огромни, а жертвите - милиони.
През 1908 г. Леополд II е принуден да предаде контрола над колонията на белгийското правителство. Страната продължава в колониалниалната си история под името Белгийско Конго до 1960 г., когато получава независимост.


✅ Картата "Колонизиране на Африка до 1914 г." е част от ???? Атлас по история и цивилизация за 9. клас /по старата учебна програма/

 

✅ Карта на света "Колониалната система в света към 1914 г." ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас /по новата учебна програма/✅ Стенна карта ???? "Колониалната система в света към 1914 г."

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари