Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Преместване на седалището на Българската екзархия (1913 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 26 ноември 1913 г. в София пристига екзарх Йосиф I, с което прави българската столица седалище на Българската екзархия.
По политически и канонически причини, след Освобождението седалището на Екзархията ни остава в Истанбул (Цариград). В близост до Високата порта екзарх Йосиф I защитава интересите на сънародниците ни, останали извън границите на свободна България и работи усърдно за развитието на българското църковно и учебно дело в тези земи. След поражението на България в Междусъюзническата война (1913 г.) и тежките последици за страната ни, екзархът премества седалището на православната ни църква в София, а в Цариград оставя да действа Екзархийско заместничество, което да защитава българското православно население в Османската империя.


✅ Преместването на седалището на Българската православна църква е отбелязано на картата "Югоизточна Европа след Балканските войни". На нея са разгледани различни последици от войните, сред които настъпилите териториалните промени, бежански потоци и др. Към картата ще откриете и любопитна таблица с промяната на териториите на балканските държави в кв. км и в %. Тя е част от ???? Исторически атлас на Югоизточна Европа.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари