Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Битката при Версиникия (813 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

⚔️ На 22 юни 813 г. българската войска, под предводителството на кан Крум, разгромява византийската в битката при Версиникия (дн. Маломирово, Елховско). До битката се стига след отказа на византийците да възстановят мирния договор от 716 г. Това дава повод на кан Крум да възобнови военните действия и нахлуе в Тракия. Византийският император Михаил I Рангаве събира внушителна войска, с която да се опълчи на българите. Въпреки численото си превъзходство, византийците претърпяват ново голямо поражение, две години след разгрома при Върбишкия проход. Този път императорът успява да се спаси с бягство, но загубата му струва титлата. Пътят към Константинопол пред българите е открит и на следващия месец кан Крум вече е пред стените на византийската столица, подготвяйки се за превземането ѝ.

✅ Битката при Версиникия е отбелязана на картата "България през първата половина на IX век". В картата е изобразена територията на България в края на VIII век, териториалните ѝ разширения при кан Крум и кан Омуртаг, а също и при кан Маламир и кан Пресиан. Ще я откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.
 

✅ Карта "България при кан Крум и наследниците му" ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 6. клас.

✅ Битката е отбелязана и в картата "България при кановете Крум и Омуртаг, 803-831", която ще откриете в ???? Атлас история на България.

✅ Стенна карта ???? "България при кан Крум и наследниците му (803-852)"

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари