Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Най-голямото разширение на Румъния

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? По време на Първата световна война, включилата се на страната на Антантата Румъния претърпява тежки поражения и е принудена да излезе от войната. Само ден преди капитулацията на Германия, съседите ни отново влизат във войната. Това им дава допълнително основание, като част от победителите, да искат удовлетворение на сериозните си териториални претенции. На 1 декември 1918 г., по време на конгрес на румънци от Трансилвания, делегатите вземат решение за обединение на Трансилвания с Кралство Румъния. Присъединяването на областта е предшествано от това на Бесарабия и Буковина. По-късно, през 1920 г., Трианонският договор официално включва Трансилвания към Румъния. Така румънската държава достига своята най-голяма площ, която задържа до Втората световна война.

✅ Държавите на картата са показани според границите си към 1923 г. В червено са изобразени държавните граници в навечерието на Първата световна война. Картата "Балканите според Версайската система" е част от ???? Исторически атлас на Югоизточна Европа.


✅ Промените в границите на европейските държави след Първата световна война ще откриете и в карта от ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.


✅ Стенна карта ???? "Европа след Първата световна война; Европа след Втората световна война, към 1949 г."

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари