Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Битката край Варна (1444 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

⚔️ На 10 ноември 1444 г. край Варна се състои тежка и решителна битка между кръстоносната войска, водена от полско-унгарския крал Владислав III Ягело и трансилванския войвода Янош Хуняди, от една страна, и османската войска - от друга. Кръстоносният поход е опит на католическа Европа да изтика османците от Балканския полуостров. Към християнската коалиция се включват и власи, сърби, българи. Войската на султан Мурад II, три пъти превъзхождаща по численост християнската, побеждава в кръвопролитната битка и слага край на последния кръстоносен поход. В битката загива и едва двайсетгодишният крал Владислав III, наречен по-късно Варненчик. Надеждата за освобождение на християнските народи на Балканите е попарена и те остават за векове под властта на ислямската Османска империя.

✅ Битката край Варна е показана на картата "Османската държава и Балканите, 1402-1453 г." Отразени са и още важни походи, битки, обсади и др. от разглеждания период. Картата ще откриете в ???? Исторически атлас на Югоизточна Европа.

 

✅ Битката е отбелязана и в карти от ???? Атлас по история и цивилизации за 6. клас и ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари