Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Георги Раковски - годишнина от смъртта

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 9 октомври 1867 г. в Букурещ умира големият революционер, възрожденец и идеолог на българското освободително движение - Георги Раковски.
Пръв от съвременниците си осъзнал, че българския народ може да се освободи чрез всеобщо въстание, роденият за водач Раковски отдава целия си живот на освободителното дело. Създава три плана за освобождението на България, последният от които е "Привременен закон за народните горски чети за 1867-о лето". Изявява се като виден книжовник и публицист, издава множество вестници, пише революционната поема "Горски пътник". Така Раковски разпространява идеите си и събира около себе си много съмишленици, които продължават борбата за освобождение на България, след преждевременната му смърт.


"Народ, кой своя правда желае,
мила свобода и прелюбезна
тряба с оръжие да я добие,
с жертва голяма и скъпоценна."

(Позив към родолюбци Българи за освобождение Българии, Георги Раковски)✅ Стенна карта ???? "Национално-освободителни борби (1804-1869)" с врезка "Дейност на БРЦК до 1875 г."


✅ Карта „Националноосвободителни борби след 1856 г.“, в която са обозначени местата на издаване на трите плана на Раковски за освобождение на България, формирането на Първа българска легия, пътят на четите, навлезли в българските земи и др. ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари