Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Индонезия

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? Първите европейци, които пристигат на Малайския архипелаг са португалски търговци, водени от желанието да стигнат до т.нар. Острови на подправките (Молукските острови). Това става през 1513 г., а скоро след това в борбата за монопол над ценните подправки се включват холандци и британци. В началото на XVII век холандците постепенно придобиват контрол върху индонезийските острови, вследствие на което реализират огромни печалби и Нидерландска Индия се превръща в най-важната им колония. По време на Втората световна война Япония окупира архипелага и на практика слага край на нидерландското управление. На 17 август 1945 г. индонезийски националистически лидери обявяват независимост, призната от Нидерландия четири години по-късно след международен натиск. Затова на днешната дата индонезийците отбелязват своя национален празник – Ден на независимостта.


???????? Индонезия е най-голямата островна държава в света, разположена на стратегическо за морските пътища място между Тихия и Индийския океан и същевременно в една силно активна на земетръсна и вулканична дейност зона. Съставена е от повече от 17 хил. острова с обща площ 1 904 569 кв.км. Населението ѝ е ок. 267 млн. души – четвърто по големина в света, преобладаващо мюсюлманско. Столицата Джакарта, която е и най-големият град в страната, е разположена на остров Ява - едно от най-гъсто населените места на Земята. Въпреки високата гъстота на населението, Индонезия е един от най-залесените райони в света и има високо биоразнообразие. Страната е с най-развитата икономика в Югоизточна Азия, което се дължи на богатите ѝ природни ресурси, сред които нефт, природен газ, въглища, мед и др., и износа на стоки.

✅ Цялата карта „Колониалната система към 1914 г.“ ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

✅ Съвременната политическа карта на Азия е част от ???? Атлас на света, където ще откриете много карти и данни за държавите.

✅ Стенна карта ???? Колониалната система към 1914 г.

✅ Още карти на Азия – природа, климат, води, почви, растителност и животински свят, население, политическа карта и стопанство ще откриете в ???? Атлас по география и икономика за 6. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари