Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Индонезия

 

???? Първите европейци, които пристигат на Малайския архипелаг са португалски търговци, водени от желанието да стигнат до т.нар. Острови на подправките (Молукските острови). Това става през 1512 г., а скоро след това в борбата за монопол над ценните подправки се включват холандци и британци. В началото на XVII век холандците постепенно придобиват контрол върху индонезийските острови, вследствие на което реализират огромни печалби и Нидерландска Индия се превръща в най-важната им колония. По време на Втората световна война Япония окупира архипелага и на практика слага край на холандското управление. На 17 август 1945 г. индонезийски националистически лидери обявяват независимост, призната от Нидерландия четири години по-късно след международен натиск. Затова на днешната дата индонезийците отбелязват своя национален празник – Ден на независимостта.


???????? Индонезия е най-голямата островна държава в света, разположена на стратегическо за морските пътища място между Тихия и Индийския океан и същевременно в една силно активна на земетръсна и вулканична дейност зона. Съставена е от повече от 17 хил. острова с обща площ 1 904 569 кв.км. Населението ѝ е ок. 267 млн. души – четвърто по големина в света, преобладаващо мюсюлманско. Столицата Джакарта, която е и най-големият град в страната, е разположена на остров Ява - едно от най-гъсто населените места на Земята. Въпреки високата гъстота на населението, Индонезия е един от най-залесените райони в света и има високо биоразнообразие. Страната е с най-развитата икономика в Югоизточна Азия, което се дължи на богатите ѝ природни ресурси, сред които нефт, природен газ, въглища, мед и др., и износа на стоки.

✅ Цялата карта „Колониалната система към 1914 г.“ ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

✅ Съвременната политическа карта на Азия е част от ???? Атлас на света, където ще откриете много карти и данни за държавите.

✅ Стенна карта ???? Колониалната система към 1914 г.

✅ Още карти на Азия – природа, климат, води, почви, растителност и животински свят, население, политическа карта и стопанство ще откриете в ???? Атлас по география и икономика за 6. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари