Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Битката за Стара Загора (1877 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

⚔️ На 31 юли (19 юли стар стил) 1877 г. се води Битката за Стара Загора, част от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). В тази битка бойно кръщение получава Българското опълчение.
Старозагорският руски гарнизон, част от който е Българското опълчение, се изправя срещу Централната османска армия, която го превъзхожда числено четири пъти. Битката е неравна и героична. В същия момент се води битка при Нова Загора и Джуранли (днешно Калитиново). Силите не достигат, удара е поет от III-а Опълченска дружина, начело с подполковник Калитин. Опълченците са принудени са да отстъпват и да водят битка на живот и смърт за града и за Самарското знаме. Всички бойци от знаменната група загиват и спонтанно сформираната знаменна група проявява изключителен героизъм и саможертва и спасява в ръкопашен бой знамето, дарено от жителите на Самара.
С навлизането си в града, войските на Сюлейман паша избиват с много жестокости към 14 500 жители на града и околните села, а други 10 000, предимно млади момчета, девойки и жени са отведени като роби. Само малцина от тях се завръщат в България след Освобождението и свидетелстват за преживените ужаси. Стара Загора е обезлюдена и изгорена до основи, а мнозина съвременници смятат, че на това място повече никога няма да има град.


✅ В картата е показано придвижването на руските войски (в червено), османските войски (в кафяво) и българското опълчение (в жълто), спечелени битки и др. Цялата карта ще откриете в ???? "Исторически атлас на югоизточна Европа".

 

✅ Карта "Руско-турската освободителна война, 1877-1878 г." ще откриете и в ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас и ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

 

✅ Стенна карта ???? "Руско-турска Освободителна война (1877-1878)" с врезка "Априлско въстание, 1876 г."

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари