Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Създателят на Охридската книжовна школа

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? Климент Охридски е средновековен учен и книжовник, един от учениците на Кирил и Методий. Някои историци го считат за вероятен създател на кирилицата, която има за основа глаголицата. Той създава Охридската книжовна школа и за седем години (886-893 г.) обучава на глаголица 3 500 ученици. През 893 г. е извикан в Преслав от цар Симeон I и е ръкоположен за епископ Велечки - първият епископ проповядвал на старобългарски. Климент Охридски е един от най-значителните автори на старобългарски, за негови са сочени между 15 и 50 съчинения. Отдава целия си живот на просветителското дело, твори до сетния си час. На 27 юли 916 г. умира в Охрид.
Православната църква го канонизира за светец и го почита като един от Седмочислениците. Признателните поколения назовават с негово име Софийския университет, много училища и читалища.


✅ Охридската книжовна школа е отбелязана в карата "Разпространение на славянската писменост". В нея са показани мисиите и пратеничествата на светите братя и техните ученици. Цялата карта ще ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 6. клас и ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари