Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Първа световна война (1914-1918 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 28 юни 1914 г. в Сараево са убити австро-унгарският престолонаследник ерцхерцог Франц Фердинанд и съпругата му. Атентатът е свързан със сръбска националистическа организация и става непосредствен повод за започване на война между Сърбия и Австро-Унгария.
Военнополитическите съюзи в Европа бързо влизат в действие и в периода от 1 до 4 август във войната се включват Германия, Русия, Франция и Великобритания. Постепенно войната се разраства и се превръща в световен конфликт. Последиците за континетна са огромни - милиони убити и ранени, икономически загуби, разрушения и следвоенна криза.
На същата дата през 1919 г., точно пет години след убийството на Франц Фердинанд и седем месеца след подписването на примирие, е подписан Версайският договор, уреждащ отношенията между страните от Антантата и Германия. Отделни договори са подписани и с останалите победени държави от Централните сили. Победителите в Първата световна война диктуват условията и чертаят новата карта на Европа.


✅ Цялата карта "Първа световна война - европейски фронт, 1914-1918 г. ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас. В него ще откриете и карта показваща обхвата на войната в световен мащаб, карта на участието на балканските държави във войната, както и карта на Европа след войната.


✅ Стенна карта ???? "Първа световна война, 1914-1918 г."

 

✅ Стенна карта ???? "Европа след Първата световна война; Европа след Втората световна война, към 1949 г."

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари