Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Разпространение на исляма (VII-VIII век)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 8 юни 632 г. умира пророкът Мохамед. Роден е в Мека през 570 г. в бедно семейство, губи рано родителите си и остава неграмотен. На вече зряла възраст получава видения, създава и започва да проповядва исляма. Неразбран и неприет в Мека се мести в Медина през 622 г. и тази година става начало на ислямското летоброене.
Благодарение на новата монотеистична религия - ислям, езическите арабските племена се обединяват верски, културно и държавно и се впускат в големи завоевания. Стават съществен фактор в Близкия изток и Средиземноморието. Първоначално арабските владетели не се намесват във вярванията на покорените народи, но всички "неверници" плащат поголовен данък и така постепенно по-голямата част от населението на завладените територии приема "правата вяра".

 

✅ От картата "Арабски халифат. Разпространение на исляма" ще добиете представа за мащабите на арабските завоевания в периода VII-VIII век. В най-тъмнокафяв цвят са означени арабските територии към 632 г. Показани са етапите и главните посоки на арабските завоевания, най-важните битки, религиозните центрове и др. Картата ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 6. клас.
 

✅ Стенна карта ???? "Поява на исляма и арабска експанзия"

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари