Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Превземането на Константинопол от османците (1453 г.)

 

???? На 29 май 1453 г., след 54 дни обсада, османската войска успява да превземе Константинопол. Въпреки героичната съпротива на по-малко от 10 000 защитници на града срещу десетократно по-многочислената османска войска, градът пада под султанска власт. В битката загива и последният византийски император - Константин XI Палеолог. Това е краят на Византийската империя. Християнският град, носещ името на римския император Константин Велики, е подложен на плячкосване, жителите му са избивани и вземани в плен. По-късно Константинопол става столица на Османската империя.

✅ На картата са показани етапите на османските завоевания на Балканския полуостров и Мала Азия (XIV-XV век), най-важните битки от разглеждания период, обсадата на Константинопол и др. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизация за 8. клас /по старата учебна програма/

✅ Карти "Османска империя, XVI-XVII век" ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 6. клас и ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

✅ Етапите на османските завоевания на Балканите са разгледани в поредица от карти от ???? Исторически атлас на Югоизточна Европа.

 

✅ Превземането на Константинопол е отразено и в стенната карта ???? "Османска империя, XIV-XVII век"

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари