Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Превземането на Константинопол от османците (1453 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 29 май 1453 г., след 54 дни обсада, османската войска успява да превземе Константинопол. Въпреки героичната съпротива на по-малко от 10 000 защитници на града срещу десетократно по-многочислената османска войска, градът пада под султанска власт. В битката загива и последният византийски император - Константин XI Палеолог. Това е краят на Византийската империя. Християнският град, носещ името на римския император Константин Велики, е подложен на плячкосване, жителите му са избивани и вземани в плен. По-късно Константинопол става столица на Османската империя.

✅ На картата са показани етапите на османските завоевания на Балканския полуостров и Мала Азия (XIV-XV век), най-важните битки от разглеждания период, обсадата на Константинопол и др. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизация за 8. клас /по старата учебна програма/

✅ Карти "Османска империя, XVI-XVII век" ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 6. клас и ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

✅ Етапите на османските завоевания на Балканите са разгледани в поредица от карти от ???? Исторически атлас на Югоизточна Европа.

 

✅ Превземането на Константинопол е отразено и в стенната карта ???? "Османска империя, XIV-XVII век"

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари