Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Разпространение на християнството (до V век)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? Зараждането на християнското учение започва в началото на I век в Юдея във време на упадък за Римската империя. Християнството постепенно започва да печели привърженици и сред неюдейското население. За три века последователите на учението се увеличават многократно, а опитите на римските императори да възпрат разпространението му се оказват неуспешни. В началото на IV век император Константин I издава едикт, с който християнството е провъзгласено за равноправна религия. Освен с едикта, първият християнски император - Константин Велики остава в историята и с друго знаково събитие - преместването на столицата на империята от Рим във Византион. Градът получава името на владетеля - Константинопол.
Заради приноса им към християнството, на днешната дата (21 май) православната църква отбелязва Св. равноапостоли Константин Велики и майка му царица Елена.
В Югоизточна България този празник е свързан с нестинарството – ритуален танц върху жарава.


✅ На картата "Разпространение на християнството до V век" можете да видите поетапното разпространение на религията към III, IV и V век, църковни събори, граници на Източната и Западната Римска империя към 476 г. и др. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 6. клас.
 

✅ Карта "Възникване и разпространение на християнството" ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 5. клас.

 

✅ Стенна карта ???? "Разпространение на християнството до V в. Разпространение на християнството от V в. до средата на IX в."

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари