Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Колумбия

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? На 20 юли в Колумбия празнуват Ден на независимостта. Отбелязва се годишнина от Колумбийската декларация за независимост, издадена на днешната дата през 1810 г. Колумбийците окончателно извоюват независимостта си от Испания през 1819 г. с успешен бунт под предводителството на Симон Боливар. В историята на страната, именувана на откривателя Христофор Колумб, има множество кръвопролития, включващи граждански войни, борби между паравоенни формирования и различни групировки, финансирани от търговия с наркотици.


???? Колумбия е четвъртата по големина държава в Южна Америка. Разположена е на площ от ок. 1 141 700 кв.км с изключително богата флора и фауна и е единствената южноамериканска държава с брегова линия и на Тихия океан и на Карибско море. Населението на страната е ок. 49 милиона, населяващо основно северните и западните части, където има повече природни ресурси и възможности за земеделие. Най-големият ѝ град е столицата Богота, където живее 15% от населението на страната. Колумбия е четвъртият по големина производител на петрол в Латинска Америка, четвъртият най-голям производител на въглища в света и третият най-голям износител на кафе. Колебливата ситуация със сигурността в страната и недобре развитата инфраструктура обаче възпрепятстват икономическото ѝ развитие.

✅ Цялата карта на континента Южна Америка ще откриете в ???? Атлас на света, който съдържа политически и природогеографски карти и данни за държавите.

✅ Още карти на Южна Америка ще откриете в ???? Атлас по география и икономика за 6. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари