Количка

0 артикула
Вижте всички статии

12 март - Световен ден срещу цензурата в интернет

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? Световният ден срещу цензурата в интернет за пръв път е отбелязан през 2008 г., като целта на отбелязването е да се подкрепи правото на достъп на всички хора до интернет без рестрикции и да се обърне внимание на правителствата по света, които ограничават свободата на словото в световната мрежа.
През 2011 г. ООН обяви достъпа до интернет за основно човешко право. В доклад на организацията се подчертава, колко е важен интернет за свободното изразяване на мнение, като "незаменим инструмент за спазването на правата на човека в борбата с неравенството". В редица държави все по-често ограничават и цензурират съдържанието във виртуалното пространство, заради страх на правителствата от бунтове и протести.

Картата показва интернет потребителите в % от населението на съответната държава, по данни към 2012 г. С най-висок дял на потребители са северноевропейските държави Исландия, Норвегия и Швеция. За България статистиката сочи 54%, но със сигурност през последните години процентът се е увеличил. Картата е част от
Атлас по география и икономика за 11.-12. клас /по старата учебна програма/.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари