Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Достигането на Южния полюс (1911 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? На 14 декември 1911 г. Руал Амундсен достига Южния полюс. За пръв път човешки крак стъпва на най-южната точка на Земята. След дълги години прекарани в мечти, експедиции до други ледени точки и упорита подготовка, норвежкият мореплавател и изследовател Амундсен довежда експедицията си до успешен край. Въпреки неумолимия студ, болести и проблеми Амундсен печели обявеното в началото на 1911 г. състезание за покоряване на Южния полюс. По същото време преследвана от не по-малко проблеми напредва и английската експедиция на Робърт Скот. За жалост по-слабата подготовка, недобрата екипировка и избор на понита вместо кучета за впряговете се смятат за причините довели до загубата. Скот достига полюса 34 дни след Амундсен, придружен от двама от другарите си. В дневника си е записал - "Норвежците са ни изпреварили - Амундсен се оказа първи на полюса! Чудовищно разочарование! Всички мъки и тежести - заради какво? Аз с ужас мисля за обратния път". По-късно тримата ще бъдат намерени само на 11 км преди базата си със запаси. Последните записки в дневника на Скот са от 29.01.1912 г.
В чест на непоколебимия, неуморен и всепобеждаващ човешки дух базата на Южния полюс е наречена на двамата - Амундсен-Скот.


✅ Карта на Антарктида, в която са отбелязани експедициите на Амундсен и на Скот, ще откриете в Атласа по география и икономика за 5. клас.

 

✅ Стенна ???? Карта на Антарктида

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари