Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Исландия

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 17 юни е национален празник в Исландия. На днешната дата през 1944 г. страната получава независимост от Дания и е обявена за република.
През първата половина на 19 век националното самосъзнание на исландците е вдъхновено от националистически идеи от континентална Европа. Към 1850 г. се оформя и движение за независимост под ръководството на Йоун Сигюрдсон, което дава резултат и през 1874 г. страната получава известна вътрешна автономия. По-късно, автономията се разширява, а през 1918 г. е подписано споразумение със срок от 25 години, с което Дания признава Исландия за суверенна държава в личен съюз с Дания. След изтичането на споразумението в Исландия е проведен референдум за прекратяване на личния съюз с Дания, както и за премахването на монархията и създаване на република. Така на 17 юни 1944 г. Исландия обявява своята независимост, като датата не е случайна, това е рождената дата на Йоун Сигюрдсон, като признание за усилията му за постигането ѝ.


???? Днес островната страна, разположена на 103 000 кв.км, има население от ок. 350 000 души, което я прави най-рядко населената европейска страна. Половината от населението ѝ се намира във и около столицата Рейкявик – най-северната столица в света. Вулканичната активност на острова води до нарушения във въздушния трафик и икономически щети. Основните стълбове на икономиката ѝ са туризъм, производство на алуминий и риболов. Исландия е сред първенците по дълголетие и висок Индекс на човешко развитие.

✅ Картата на Исландия е част от  ???? Атлас на света, в който ще откриете и кратка информация и флаг на всички държави в света.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари