Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Аржентина

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 25 май е национален празник на Аржентина - отбелязва се Ден на Майската революция от 1810 г.
След пристигането на испанските конкистадори през първата половина на XVI век, територията на днешна Аржентина става част от испанските колонии. В края на XVIII век е част от Вицекралство Рио де ла Плата. През май 1810 г. там достигат новини от Европа за абдикацията на испанския крал в полза на френския император Наполеон I, който поставя на испанския трон един от братята си. В резултат на вестите за тези събития, местни политици и военни в Рио де ла Плата обявяват испанското правителство за нелегитимно, отстраняват вицекраля и формират ново правителство т.нар. Първа хунта. Събитията остават в историята на Аржентина с името Майска революция, а тя поставя началото на гражданска война във Вицекралството между привърженици и противници на Първата хунта, която прераства в Аржентинска война за независимост. Аржентинската победа в нея води до освобождаване от испанското колониално управление и на 9 юли 1816 г. е обявена независимост на обединените провинции в Южна Америка.

 

???? Република Аржентина е разположена в югоизточната част на Южна Америка върху площ от 2 780 400 km², което я нарежда осма по големина държава в света и втора на континента. Релефът ѝ е предимно равнинен, а към западната ѝ граница влизат Андите с най-високия си връх - Аконкагуа (6960 m). В територията ѝ попада голяма част от обширната Лаплатска низина, в която влиза и Пампата, а на юг е Патагонското плато. Населението на Аржентина е ок. 45 млн. души, като значителна част от него живее в района около столицата и най-голям град в страната – Буенос Айрес. Основна религия е католицизмът, а официален език – испанският. Важен природен ресурс за страната са плодородните равнини на пампата, използвани за земеделие, и полезните изкопаеми, от които с най-голямо значение за икономиката за страната са нефт, природен газ, олово, цинк, желязо, мед. Аржентина е с втората по големина национална икономика в Южна Америка, след Бразилия.

 

✅ Аржентина е показана на стенна ???? Природогеографска карта на света и стенна ???? Политическа карта на света.
 

✅ Карти на Южна Америка – природа, климат, население, стопанство и др. ще откриете в ???? Атлас по география и икономика за 6. клас.
 

✅ Стенни ???? Карти на Южна Америка.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари