Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Република Корея и Корейска народно-демократична република

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 15 август в Република Корея и в Корейската народно-демократична република празнуват Ден на националното освобождение на Корея. И двете държави отбелязват капитулацията на Япония във Втората световна война през 1945 година, довела до край на 35-годишната японска окупация и колониално управление на Корея. Корея губи суверенитета си през 1905 г., когато подписва договор с Япония, който я определя за японски протекторат. През 1910 г. страната е анексирана и става част от Японската империя, с което започва един труден за населението на полуострова период. След края на войната и освобождението на Корея, северната и южната част на полуострова временно са окупирани съответно от Съветския съюз и Съединените щати. Три години по-късно, през 1948 г., са създадени две независими корейски правителства с проамерикански първи президент на Южна Корея и просъветски първи лидер на Северна Корея. Така са създадени две отделни държави, които продължават развитието си с различни политически и икономически системи и до днес. В Република Корея на 15 август се отбелязва и началото на републиката през 1948 г.

 

???????? Република Корея заема площ от 100 295 кв. км в южната част на полуостров Корея. Релефът ѝ е хълмист и планински в централните части, с по-обширни равнини по крайбрежията, а климатът е умерен. Населението наброява 51,7 млн. души, концентрирано предимно в градски региони в равнините и низините. Страната се отличава с висока гъстота на населението, като най-гъсто населен и най-голям град е столицата Сеул. Република Корея има развита пазарна икономика, висок БВП и е една от най-големите износителки в света. След излизането от Корейската война (1950-1953 г.) в страната започва един от най-забележителните периоди на икономически успех в историята на XX век. Ориентирането към високотехнологичното производство и добрата образователна система в Република Корея са сред най-важните фактори за бързото икономическо развитие. Въпреки развитието си страната се бори със социално-икономически проблеми като бедност сред възрастното население, неравенство и младежка безработица.

 

???????? Корейската народно-демократична република (КНДР) е разположена на площ от 120 538 кв. км, също с хълмист и планински релеф в централните части и широки равнини по западното крайбрежие. Най-високата точка в страната, а също и на целия полуостров, е връх Пектусан (2 744 м), разположен в близост до границата с Китай. Населението на страната е ок. 25,8 – двойно по-малко от южната съседка, като най-гъсто населена е областта около столицата Пхенян. КНДР има една от най-затворените и централизирани икономики в света. След войната със съветска и китайска подкрепа страната бързо да се възстановява и започва растеж. Впоследствие обаче донякъде заради недостиг на квалифицирана работна ръка и обработваема земя, започва забавяне. Загубата на търговски партньори от Източния блок през 90-те години, както и поредица природни бедствия също водят до сериозни затруднения за страната, включително недостиг на храна за населението. Почти половината от БВП на КНДР се генерира от индустрията, а държавата прави мащабни военни разходи.

 

✅ Република Корея и КНДР са показани на карта, която ще откриете в ???? Атлас на света.

 

✅ Корея, като част от Японската империя, както и карта на Корейската война ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари