Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Фиджи

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 10 октомври е национален празник на островната държава Фиджи. Всяка година на тази дата в страната се отбелязва годишнина от независимостта на Фиджи от британското колониално управление, достигната през 1970 г. Островите на днешната държава са били заселени от около 1000 години пр.н.е., първоначално от австронезийци, последвани от меланезийци към I век сл. Хр. Нидерландският мореплавател Абел Тасман е първият европеец, който забелязва Фиджи през 1643 г. Повече от век по-късно, през 1774 г., до островите достига и британският мореплавател Джеймс Кук. След първите търговци и китоловци, в началото на XIX век идват и първите мисионери. Съперничеството между местните крале и вождове пречи на опитите да се централизира обща власт във Фиджи и през 1874 г. островите стават британска колония. Любопитен факт е, че основаването на колонията е на същата дата – 10 октомври, както е и възвръщането на независимостта, 96 години по-късно. По време на британското управление във Фиджи пристигат десетки хиляди наемни работници от Индия, голяма част от които остават за постоянно на островите. Днес техните наследници представляват около 38% от населението на страната.

 

???? Фиджи е държава от Меланезийския регион на Океания, която включва повече от 300 острова, заемащи площ от 18 274 кв.км. Двата най-големи острова - Вити Леву и Вануа Леву съставляват около три четвърти от общата площ на страната. Климатът е тропичен с океанско влияние. По-голямата част от островите на Фиджи са образувани от вулканична дейност, като най-високата точка в страната е 1324 м и е връх на изгаснал вулкан. Населението е ок. 940 хил. души, като близо 70% от него живее на остров Вити Леву. По етнически състав преобладават фиджийците, следвани от индофиджийците, а официалните езици са английски, фиджийски и разновидност на индийския. Най-голям град е столицата Сува. Фиджи е с една от добре развитите икономики в сравнение с другите тихоокеански островни държави. Основните природни ресурси са дървен материал, риба, злато и мед. Страната си осигурява значителни печалби от туристическия сектор, привличайки туристи с плажовете си и пълните с живот кораловите рифове – красиво място за гмуркане.

 

✅ Фиджи е отбелязана в картата на Австралия и Океания. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас по география и икономика за 5., 6. и 7. клас.

 

✅ Стенна карта ???? "Австралия и Океания".

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари