Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Република Южна Африка

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 27 април е национален празник в Република Южна Африка. С т.нар. Ден на свободата там отбелязват първите избори след политиката на апартейд, проведени на днешната дата през 1994 г. На тези избори за пръв път в страната всички граждани над 18-годишна възраст, без значение от расовата си принадлежност, получават право на глас. Преди това, по време на апартейда (1948-1990 г.), гражданите от смесена раса имат ограничени права на глас, а чернокожите южноафриканци са без никакви права на глас. След изборите Нелсън Мандела става първият чернокож президент в историята на страната. Работи за насърчаване на расовото помирение и сплотяване на народа.


???? Днес най-южната страна в Африка има близо 59 млн. души население (24-та по население в света) и заема площ от ок. 1 221 000 кв.км. Най-големият ѝ град е Йоханесбург (над 5 млн. души). Любопитен факт е, че заради многото етнически групи, официалните езици в РЮА са 11 на брой.

✅ Република Южна Африка е показана на политическата карта на Африка. Цялата карта, както и още политически и природогеографски карти на континентите, данни за държавите и др., ще откриете в ???? Атлас на света.

✅ Стенни политически карти на света в различни размери ще откриете ???? тук.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари