Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Гватемала, Хондурас, Салвадор, Никарагуа, Коста Рика

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 15 септември пет държави от Централна Америка имат национален празник. Гватемала, Хондурас, Салвадор, Никарагуа и Коста Рика отбелязват Ден на независимостта. Преди испанската колонизация, земите там са дом от древни времена на много индиански племена и различни култури. Най-известната цивилизация от района е тази на маите, чието ядро е на територията на съвременна Гватемала. Христофор Колумб достига бреговете им през 1502 г., по време на Четвъртата си експедиция до Америка, а няколко години по-късно испанците започват завоевателните си походи. През XVI век по-голямата част от района е завладяна и обявена за част от вицекралството Нова Испания. Такава остава до 15 септември 1821 г., когато с Акта за независимост на Централна Америка е провъзгласено отделянето от Испанската монархия. Още на следващата година обаче петте централноамерикански нации попадат под контрола на Първата мексиканска империя, която ги анексира. През 1823 г. Конгресът на Централна Америка обявява независимост от Мексико. Създадена е Федерална република Централна Америка, която съществува до разпадането си през 1841 г. след поредица от граждански войни и всяка от съставните държави поема по свой политически път.

 

???????? Република Гватемала, чието име на местен език означава „място с много дървета“, е разположена на площ от 108 889 кв.км. На нейна територия е най-високият връх в Централна Америка - вулканът Тахумулко (4220 м). Населението на страната е 17,7 млн души, което я прави най-населената страна в района. Има висока раждаемост и съответно висок темп на нарастване на населението. Най-голям град е столицата Гватемала. Страната е изправена пред много социални проблеми, има неравномерно разпределение на доходите и е сред най-бедните в Латинска Америка. От селскостопанските ѝ стоки за износ най-големи доходи носи кафето. Гватемала е известна и като най-големият световен производител на подправката кардамон.

 

???????? Република Хондурас, чието име на испански означава "дълбочини", заема площ от 112 492 кв.км. Състои се предимно от планини, с тесни равнини по крайбрежията. Населението ѝ е 9,5 млн. души. Нейна столица и най-голям град е Тегусигалпа, разположен в западната и най-населена част на страната. Хондурас е от най-бедните страни в Латинска Америка и има едно от най-високите нива на убийства в света. Повече от половината население живее в бедност, а доходът на глава от населението е един от най-ниските в региона. Икономиката ѝ е предимно селскостопанска, което я прави особено уязвима на връхлитащите я природни бедствия. Ураган през 1998 г. е причината за унищожаването на основната култура за износ на Хондурас - бананите. Сега страната, също както Гватемала, разчита най-вече на износа на кафе.

 

???????? Република Ел Салвадор (на испански "Спасителят") е разположена на площ от 21 041 кв.км, което я прави най-малката държава в континентална Америка. Тя е единствената страна в Централна Америка, която няма излаз на Карибско море. Населението ѝ е 6,5 млн. души, близо 23% от което живеят под линията на бедността. Гъстотата на населението е висока в цялата страна, най-голям град е столицата Сан Салвадор. Икономиката ѝ разчита до голяма степен на износа на преработени храни, захар и етанол. Затрудненията за развитието ѝ идват както от природни бедствия, така и от лоша правителствена политика и корупция.

 

???????? Република Никарагуа има площ от 130 375 кв.км и е най-голямата по площ от централноамериканските държави. На нейна територия е и най-голямото езеро в Централна Америка - езерото Никарагуа. В страната има голямо биоразнообразие с изобилие от уникални екосистеми. Населението ѝ е 6,3 млн. души, огромна част от което живее в западната половина на страната. Най-голям град е столицата Манагуа. В Никарагуа също има неравномерно разпределение на доходите, което води до социални проблеми при големи части от населението, и също е сред най-бедните страни в Латинска Америка. Селското стопанство съставлява висок процент от износа. Основните стоки за износ на Никарагуа са текстил и облекло, кафе, тютюн и говеждо месо.

 

???????? Република Коста Рика, чието име означава "богато крайбрежие", е разположена на площ от 51 100 кв.км. На територията ѝ има активни вулкани, четири от които са разположени в близост до столицата Сан Хосе. Населението на страната е 5,2 млн. души. Коста Рика се отличава от съседите си от района с политическа стабилност, сравнително висок стандарт на живот и добре развитата система за социални помощи. Повече от 6% от бюджета на страната се изразходва за образование, което носи редица преимущества, сред които и висококвалифицирана работна сила. Макар че все още поддържа голям селскостопански сектор, Коста Рика разширява икономиката си в посока на силни технологични и туристически индустрии.

 

☑️ В петте централноамерикански държави официален език е испанският, преобладаваща религия е католицизмът (с изключение на Хондурас, където протестантството го изравнява), а основна етническа група - метисите.

 

✅ Политическа карта на Централна Америка ще откриете в ???? Атлас на света.

 

✅ Стенни ???? Политически карти на света.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари