Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Гърция

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 25 март е национален празник на съседна Гърция. В страната отбелязват Ден на независимостта на датата, на която избухва Гръцкото въстание срещу османската власт през 1821 г. На територията на днешната държава се е развивала цивилизацията на Древна Елада, считана за родина на демокрацията, европейската философия, олимпийските игри, някои основни математически принципи и редица други сфери с важна роля в общественото развитие. Елинистическата култура се е разпространявала в голяма част от античния свят по време на походите на Александър Велики. Територията на съвременна Гърция последователно е била част от Римската империя, Източната Римска империя (Византия), а по-късно попада под османско владичество. На 25 март 1821 г. в южната част на п-в Пелопонес избухва въстание срещу османската власт. Обхватът му се разширява, а въоръжената борба приключва през 1829 г. Година по-късно официално е призната независимостта на Гърция. Това поставя началото на съвременната държава, която по-късно разширява значително територията си след Балканските войни и Първата световна война.

 

???? Република Гърция заема най-южната част на Балканския полуостров и редица острови от Егейско и Средиземно море. Площта ѝ е 131 957 кв.км, релефът ѝ е основно планински, а климатът - субтропичен средиземноморски. Най-високата планина в страната е Олимп с връх е Митикас (2917 м). Населението на южната ни съседка наброява 10,4 млн. души, като голяма част от него е концентрирано около и в столицата Атина. Официален език е гръцкият, а преобладаваща религия - православието. Гърция е развита страна, предлагаща висок стандарт на живот. Важни за икономиката ѝ са корабоплаването (страната разполага с голям морски флот за търговски цели) и туризмът. Богатото ѝ културно наследство и географското ѝ положение правят Гърция една от най-посещаваните страни в света. Страната е член на НАТО и на Европейския съюз, а от 2001 г. и на Еврозоната.

 

✅ Територията на независима Гърция след Гръцкото въстание е показана в картата "Гръцко въстание, 1821-1829 г.". Цялата карта ще откриете в ???? Исторически атлас на Югоизточна Европа.

 

✅ Съвременна Гърция е показана в Политическа карта на Балканския полуостров. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас по география и икономика за 5., 6. и 7. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари