Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Начало на Американската революция (1775 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 19 април 1775 г. е началото на Американската война за независимост. Тогава започват първите открити сблъсъци на американски отряди с британската войска край градовете Лексингтън и Конкорд (Масачузетс). Разривът в отношенията на колониите с метрополията настъпва през 1773 г., когато след т.нар. Бостънско чаено парти, изразяващо протеста на американците срещу нововъведени от британското правителство данъци, властите блокират Бостънското пристанище и ограничават правата на колонията Масачузетс. В резултат колониите се солидаризират и на следващата година във Филаделфия (Пенсилвания) е образуван континентален Конгрес, на който се говори за обща съпротива срещу англичаните и скъсване с метрополията. Всяка от страните започва да се готви за сблъсък, а първите битки в Масачузетс през април 1775 г., започват след като британски пехотинци се насочват към Конкорд, за да унищожат запаси от оръжие на бунтовниците. Месец по-късно Конгресът решава да бъде събрана американска армия, а на 4 юли 1776 г. приема "Декларация за независимостта" на САЩ. След години на борба, която се води на огромна територия, американците стигат до крайната победа. Войната приключва през 1783 г. с подписване на мирен договор, признаващ независимостта на новата държава – Съединени американски щати.

 

✅ Главните събития от Американската революция (1775-1783 г.) са показани в картата "Създаване и разширение на САЩ, 1775-1861 г.". Цялата карта ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

✅ Стенна карта ???? "Създаване и разширение на САЩ, 1775-1861 г.", комбинирана с карта "Гражданска война в САЩ, 1861-1865 г.".

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари