Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Битката при Клокотница (1230 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%⚔️ На 9 март 1230 г. се състои една от грандиозните български победи в средновековната ни история - победата на цар Иван Асен II при Клокотница.
Епирският деспот Tеодор Kомнин, в нарушение на договора си с Иван Асен II, нахлува в българските земи. Българският цар организира войската и си осигурява помощ от куманите. Така на днешната дата, със забучен на копие и носен като знаме договор с епирците, българи и кумани разбиват войската на Теодор Комнин, а самият деспот е пленен.
След битката при Клокотница българският цар завладява обширни територии на юг и югозапад, а победата му е ознаменувана със специален надпис изсечен в колона в църквата "Св. 40 мъченици" в Търново:
"...в дванадесетата година от царуването си, в която година се изписваше този храм, излязох на война в Романия и разбих гръцката войска, а самия цар кир Теодор Комнин взех в плен с всичките му боляри. И цялата му земя от Одрин и до Драч превзех, гръцка още и арбанашка и сръбска; а пък градовете, които се намират около Цариград, и самия този град владееха фръзите, но и те се покоряваха под ръката на моето царство..."

✅ Битката при Клокотница е показана на картата "България при цар Борил и цар Иван Асен II". Отразени са главните походи на Иван Асен II, териториалните разширения на страната по време на управлението му и други важни събития от периода. Цялата карта и легендата ще откриете в ????
Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

✅ Карта на България при Иван Асен II ще откриете и в ???? Атлас по история и цивилизации за 6. клас.

✅ Стенна карта ???? "България при цар Борил и цар Иван Асен II"

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари