Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Габон

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? На 17 август африканската държава Габон отбелязва своя национален празник - Ден на независимостта. На тази дата през 1960 г. страната постига независимостта си от Франция.
Преди идването на европейците територията на днешен Габон е населявана от различни етнически групи, сред които пигмеи и банту, и са възниквали техни кралства. В района първи пристигат португалците (след средата на XV век), които дават името "габао" (наметало) на устието на река Комо и това по-късно става име на държавата. През следващите три века територията в района служи за търговия - разменят се европейски стоки срещу слонова кост, дървен материал, злато. Крайбрежието се превръща в център на трансатлантическата търговия с роби. Едва към средата на XIX век европейците започват да се заселват в Габон и настъпва борба между колониалните сили. В крайна сметка Франция установява протекторат над крайбрежието и постепенно и над останалата територия, която първоначално е колония от т.нар. Френско Конго, а от 1910 г. - от Френска Екваториална Африка. След като достига независимостта си през 1960 г., Габон преминава през различни периоди на политическа нестабилност и авторитарно управление до установяването на демократични реформи през 90-те години.

 

???? Република Габон е разположена край атлантическия бряг в западна Централна Африка на площ от 267 667 кв.км. Релефът е разнообразен - крайбрежни равнини, възвишения и планини към вътрешността. Климатът е горещ и влажен. В страната има гъста мрежа от пълноводни реки, разнообразна флора и фауна и богати природни ресурси, сред които нефт, природен газ, манганови и уранови руди. Населението на Габон е към 2,4 млн. души, а столица и най-голям град е Либревил. Официален език е френският, преобладаваща религия - католицизмът. Страната се бори с висока безработица и неравенство в доходите. За икономиката ѝ най-важен е износът на природни ресурси и особено на нефт. Той е в основата на това Габон да има едно от най-високите нива на доход на глава от населението в Субсахарска Африка, но заради неравномерното му разпределение, близо една трета от населението живее в бедност.

 

✅ Габон, като част от Френска Екваториална Африка е показан в картата "Колониалната система към 1914 г.". Цялата карта ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

✅ Съвременните граници на Габон са показани в политическа карта на Африка. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас на света.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари