Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Виетнам

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? На 2 септември е националният празник на Виетнам. В азиатската държава отбелязват Ден на независимостта, която обявяват след Втората световна война.
Древен Виетнам е бил съсредоточен в днешните северни части на страната край залива Тонкин и дълго време е бил под управлението на Китайската империя. През X век виетнамците придобиват независимост от Китай и в следващите векове, под управлението на местни кралски династии, страната процъфтява и разширява границите си, достигайки на юг до делтата на река Меконг. В средата на XIX век обаче, въпреки съпротивата си, Виетнам е колонизиран от французите и става част от Френски Индокитай. След японската окупация по време на Втората световна война, виетнамците започват борба срещу чуждата власт и на 2 септември 1945 г. комунистическият революционер Хо Ши Мин провъзгласява независимостта на страната. Последвалата война води до експулсиране на французите през 1954 г. Следва разделение на Виетнам на две държави - Северен Виетнам и Южен Виетнам, които през 1955 г. започват т.нар. Виетнамска война. Подкрепеният от комунистическия блок Северен Виетнам печели войната и страната е обединена под името Социалистическа република Виетнам.

 

???? Виетнам е разположен в Югоизточна Азия и заема площ от 331 210 кв.км в източната част на полуостров Индокитай. Има излаз на Южнокитайско море. Релефът е разнообразен, но преобладава планинският. Климатът е субекваториален със силно влияние на мусоните, а близо 40% от територията на страната е заета от гъсти екваториални гори. Сред природните ѝ ресурси са фосфати, въглища и манган. Населението на Виетнам е 104,8 млн. души, което го нарежда сред най-гъсто населените държави в света. Официален език е виетнамският, а над 80% от населението на страната се определя като нерелигиозно, макар културно принадлежащо повече към будизма. Столица е град Ханой, а най-населеният град - Хошимин. След реформи от 80-те години на XX век страната прави частичен преход от планова към пазарна икономика, което води до бърз икономически растеж. Традиционен производител е на ориз и зеленчуци, има добре развита хранително-вкусова и текстилна промишленост, както и машиностроене. Страната се бори главно с бедност, социално неравенство и лошо здравеопазване.

 

✅ Съвременен Виетнам е показан в природогеографската карта "Югоизточна Азия". Цялата карта, както и данни за страната, ще откриете в ???? Атлас на света.

 

✅ Виетнам, като част от Френски Индокитай ще откриете в картата "Колониалната система към 1914 г.", която е част от ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари