Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Боевете при Кубадинската позиция (1916 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

„Седем пътища се събират тука. Седем народа от седем езика и седем вери се срещнаха и се удариха в Кубадин. Голяма и страшна битка беше!“ - от разказа „В Кубадин“ на Й. Йовков

 

???? На 21 октомври 1916 г. е кулминационната точка в боевете при Кубадинската позиция за контрол над Добруджа в рамките на Първата световна война.
Включването на Румъния в Първата световна война на страната на Антантата през август 1916 г. налага изпращането на български войски на север. Образуван е Северен фронт, където полковете от Трета армия на генерал Стефан Тошев преминават в настъпление в Добруджа. В началото на септември българската армия освобождава Тутракан, Силистра и Добрич и заедно със съюзни войски от Централните сили напредва на североизток, преследвайки руско-румънските сили. Вражеската войска се оттегля на добре подготвена отбранителна линия от село Расово през Кубадин до Тузла. Атаката на българите над укрепената позиция започва на 18 септември. Първият щурм на Кубадинската позиция обаче завършва неуспешно след тежки боеве и много жертви. Следват седмици на контраатаки, които Трета армия успява да отбива и да се подготви за нова атака. В изпълнение на плана на германския фелдмаршал Аугуст фон Макензен, двете настъпателни групи войски - Западна и Източна започват нова атака на отбранителната линия на 19 октомври. Стремглавите български атаки водят до успех и на 21-ви е извършен пробив в съглашенската отбрана. След победата при Кубадинската позиция българските и съюзните войски настъпват на север и овладяват стратегическите Кюстенджа и Черна вода. Скоро руско-румънските войски са изтласкани и от цяла Северна Добруджа.

 

✅ Боевете при Кубадин, отбранителната линия в Добруджа и главните посоки на движение на воските са показани в картата „Първа световна война и България, 1915-1918 г.“. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас история на България.

 

✅ Стенна карта ????Балканите през Първата световна война (1914–1918)“.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари