Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Лаос

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 2 декември е национален празник на Лаос - Ден на републиката. В азиатската страна отбелязват края на монархията и създаването на Лаоската народнодемократична република през 1975 г. 
Корените на съвременната държава започват от древното лаоско кралство Лан Санг, създадено през XIV век от крал Фа Нгум. Той го основава, покорявайки редица малки държави в района. Лан Санг се превръща в едно от най-големите кралства в Югоизточна Азия. След период на вътрешен династичен конфликт в началото на XVIII век се разделя на три отделни независими кралства (Луанг Прабанг, Виентян и Чампасак), а до края на същия век кралствата стават васали на Сиам. През 1893 г. трите кралства попадат под френски протекторат, обединени под името Лаос, част от колонията Френски Индокитай. В началото на XX век в колонията се формират съпротивителни движения срещу чуждото управление и възниква идеята за лаоска нация. По време на Втората световна война територията на Лаос е окупирана от японски войски. След поражението на Япония през 1945 г. Лаос обявява независимост, но въпреки това отново попада под френско управление за още няколко години. През 1953 г. Кралство Лаос достига до независимостта си. Следва гражданска война до 1975 г., когато комунистите поемат властта и е провъзгласена Лаоската народнодемократична република.

 

???? Лаоската народнодемократична република е държава в Югоизточна Азия, разположена на площ от 236 800 кв.км, без излаз на море. Релефът е основно планински, а климатът - субекваториален. Части от Анамските планини са разположени на североизток към границата с Виетнам, а на югозапад е долината на река Меконг. Близо половината от територията на страната е заета от гъсти тропически гори. Населението на Лаос е ок. 7,8 млн. души от много етнически групи. Официален език е лаоският, а преобладаваща религия - будизмът. Най-големият град е столицата Виентян. Страната е богата на природни ресурси, осигуряващи дървен материал, водна енергия, добив на злато калай и други. Най-голяма е заетостта на населението в селскостопанския сектор, насочен към отглеждане на редица продукти, сред които ориз, захарна тръстика, зеленчуци, царевица, кафе. Страната се бори с високата бедност сред населението, а също и със злоупотребата с наркотици. Макар и наказуемо, производството на опиум продължава да съществува като алтернативен източник на доходи и потреблението му да нанася поражения.

 

 

✅ Лаос е показан в природогеографската карта Югоизточна Азия. Цялата карта, както и кратки данни за държавата ще откриете в ???? Атлас на света.

 

✅ Лаос в пределите на Френски Индокитай, както и в периода на деколонизация ще откриете в карти от ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари