Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Намибия

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 21 март е национален празник на южноафриканската държава Намибия. В страната отбелязват Ден на независимостта.
В предколониалния период територията на днешната държава е обитавана от бушмени, организирани на малки племенни групи, а след тях идват хотентотите, които са с номадски начин на живот. От XVI век в района навлизат мигриращи племена от групата банту. Първите европейски мореплаватели, които достигат намибските брегове са португалци, но те не предявяват претенции за района. Германската колонизация започва през 1883 г., след като немски търговец изкупува крайбрежни територии от местен вожд. През 1884 г. почти цялата територия на днешната държава е колония на Германия с името Германска Югозападна Африка. По време на Първата световна война Южноафриканския съюз окупира колонията, а след края на войната получава временен мандат от ОН да я управлява. При изтичането на мандата, Южноафриканската република отказва да предаде управлението. След силен международен натиск, в крайна сметка Намибия става независима държава чак на 21 март през 1990 г.

 

???? Република Намибия е държава в Южна Африка на брега на Атлантическия океан, разположена на площ от 824 292 кв.км. Територията ѝ е заета главно от високо плато, крайбрежната ѝ част принадлежи на пустинята Намиб, а в източния ѝ край влизат части от пустинята Калахари. Пустинята Намиб, на която е кръстена страната, се счита за най-старата пустиня в света. Климатът е тропичен, сух, с редки валежи. Страната е богата на природни ресурси, сред които диаманти, мед, злато, сребро и уран. Намибия е рядко населена, като населението ѝ е около 2,8 млн. души. Най-голямата етническа група е банту. Най-голям град е столицата Виндхук. Намибия има 13 признати национални езика, но официален е английският, макар че е слабо разпространен. Преобладаваща религия е християнството (предимно лутеранство и католицизъм). Икономиката на страната е базирана основно на износ на природни ресурси, селско стопанство (главно животновъдство) и туризъм.

 

 

✅ Колонията Германска Югозападна Африка е показана в картата „Колониалната система към 1914 г.“. Цялата карта ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

 

✅ Съвременна Намибия е показана в политическа карта на Африка, която е част от ???? Атлас на света.

 

✅ Стенна карта ????Колониалната система към 1914 г.“.

 

 
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари