Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Брест-Литовски мирен договор (1918 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

Днес отбелязваме националния празник на България, свързан с датата 3 март 1878 г. - подписването на Санстефанския мирен договор и освобождението на страната ни. На днешната дата можем да си припомним и за един друг договор, сключен точно 40 години след Санстефанския, в който България взима участие.

 

???? На 3 март 1918 г. в град Брест-Литовск е подписан мирен договор, който слага край на участието на Русия в Първата световна война. От едната страна на договора са страните-победителки (към този момент) – Германия, Австро-Унгария, Османската империя и България, а от друга – Съветска Русия. Болшевишкото правителство, скоро след Октомврийската революция, е принудено да подпише тежки условия. Според договора Русия губи Полша, прибалтийските страни, Финландия, Украйна, части от Беларус и части от Кавказ. Това са не само сериозни териториални загуби, но и загуба на суровини и население. Въпреки изгодите за Германия от договора в крайна сметка победата във войната в края на същата година е на страната на Антантата. Съветска Русия анулира Брест-Литовския договор около 8 месеца след подписването му.

✅ Брест-Литовският договор е показан на картата „Първа световна война – европейски фронт, 1914-1918 г.“. Цялата карта, както и карти на Балканите през Първа световна война, на целия свят по време на войната, както и на Европа след войната ще откриете в сборния ???? Атлас по история и цивилизации за 8. и 9. клас

 

✅ Стенна карта ???? "Първа световна война, 1914-1918 г."

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари