Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Рачо Петров

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 22 януари 1942 г. в Белово на 80-годишна възраст завършва живота на генерала от пехотата Рачо Петров. Роден в Шумен през 1861 г., той първоначално завършва местната гимназия, а по-късно се насочва към военна кариера. През 1879 г. завършва в първия випуск на Военното училище в София, а четири години по-късно и военна академия в Русия. След Съединението (1885 г.) Рачо Петров е назначен за началник на щаба на Българската армия и по време на Сръбско-българската война ръководи отпора срещу сръбските войски, нападнали страната ни. Награден е с орден "За храброст" II степен. Военният възпитаник навлиза в политическия живот на страната и известно време е военен министър, а през 1903-1906 г. оглавява правителство. Напуска политиката след сигнали за негови финансови злоупотреби. Участва в Балканските войни (1912-1913 г.) и в Първата световна война. През 1936 г. за заслугите си към българската армия цар Борис III го удостоява със званието генерал от пехотата.

✅ Карта на Сръбско-българската война, както и карти на Балканските войни ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас и в ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

✅ Стенна карта ???? "Съединение на България и Сръбско-българска война, 1885 г."

✅ Стенна карта ???? "Балканска война (1912-1913)" с врезки: "Междусъюзническа война, 1913 г." и "Балканите след Междусъюзническата война".

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари