Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Битката при Галиполи (1915-1916 г.)

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 9 януари 1916 г. завършва една от важните битки в Първата световна война (1914-1918 г.) - битката при Галиполи. Едни срещу други в нея се бият силите на Антантата и на Османската империя. Галиполската операция започва през февруари 1915 г. с военноморска атака от британски и френски флот. Целта на операцията е отслабване на Османската империя, чрез завземане на протоците Дарданели и Босфор, като по този начин осигурят път за снабдяване на Русия, а при успех и превземане на столицата на империята. Морската офанзива носи значителни загуби на съюзниците в силно минираните Дарданели, но това не ги спира и те подготвят и сухопътна операция. Десантите започват от най-южните части на полуостров Галиполи. Един от командирите на защитаващите полуострова турски дивизии е бъдещият основател на турската република и бъдещ неин президент - Мустафа Кемал Ататюрк. Съюзниците подценяват силата на турската армия, която обаче добре организира защитата. В състава на съюзническите сили влизат войски от британските доминиони (основно от Австралия и Нова Зеландия), които дават много жертви. Въпреки че в хода на операцията съюзниците неколкократно увеличават броя на войските, превземането на протоците върви към неуспех. Това повлиява и на решението на българското правителство страната ни да се включи във войната на страната на Централните сили. Съюзническите кораби започват евакуация, която завършва на днешната дата през 1916 г. Победата за Османската империя има голямо политическо и морално значение за страната и народа ѝ. Общият брой на човешките жертви от двете страни е около 500 000 души.

✅ Битката при Галиполи е означена на картата "Първа световна война - европейски фронт, 1914-1918 г." Цялата карта и легендата към нея ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 8.-9. клас.

✅ Битката е показана и в картата "Балканите през Първата световна война", която е част от ???? Исторически атлас на Югоизточна Европа:


✅ Стенна карта ???? "Първа световна война, 1914-1918 г."

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари