Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Старите университети в Европа

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? Възникването на средновековните университети в Западна и Централна Европа е дълъг процес, водещ началото си от католически катедрални или манастирски училища, които се развиват и разрастват до висши и постепенно се откъсват от църковната опека. Първите висши училища са в Болоня, Париж и Оксфорд и датират от XI и XII век. Раждането на университетите се случва във време, в което градовете търпят разцвет благодарение на развитието на занаятите и търговията. Благоденстващи средновековни градове се превръщат в средища и на интелектуален труд. От XIII век владетели и градски управници започват да създават университети, за да задоволят жаждата за знания на европейското общество. През XV век в Европа вече има десетки университети.


???? На 2 декември 1409 г. е откриването на един от най-старите университети на територията на днешна Германия – университетът в Лайпциг. Той е оформен по модела на университета в Прага, след като немскоговорящи преподаватели и студенти се местят от Прага в Лайпциг в резултат на Хуситското движение. Повече от 600 години от създаването си, университетът продължава дейността си и днес.

✅ Цялата карта на Европа, на която са показани големите средновековни университети от периода XII-XV век ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 6. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари