Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Сен Пиер и Микелон

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 21 октомври 1520 г. португалският мореплавател и изследовател Жуау Фагундиш достига до малки острови, разположени на юг от о. Нюфаундланд. Той дава на островната група името "Острови на 11 000-те девици" в чест на християнската светица Урсула, която според средновековна легенда е убита от хуните заедно с придружаващите я 11 000 девици и чийто празник католиците отбелязват на 21 октомври. През 1536 г. друга европейска експедиция минава покрай островите - тази на френския мореплавател Жак Картие, който ги нарича "Островите на Сен Пиер" в чест на Св. Петър. Името Микелон, с което е кръстен най-големият остров от групата, е с вероятен баски произход и се споменава за пръв път в писмен източник през XVI век. Богатите риболовни зони около островите започват да привличат все повече европейци за сезонен риболов, а в края на XVII век се заселват и постоянни жители от Франция. Принадлежността на осемте острова от групата с обща площ 242 кв.км се мени известно време между Франция и Великобритания, но в началото на XIX век Франция възвръща трайно контрола си върху Сен Пиер и Микелон. Колонията носи дълго време просперитет на френската риболовна индустрия.

???? Днес Сен Пиер и Микелон е отвъдморска съобщност в състава на Франция, ползваща се с известна автономия по отношение на данъци и такси. Населението ѝ е около 6 000 души, съсредоточено основно на втория по големина остров - Сен Пиер, на който се намира и едноименният главен административен център на територията. Рибните запаси в района вече са по-ниски и риболовът е строго ограничен.

✅ Сен Пиер и Микелон е отбелязан на политическата карта на Северна Америка. Цялата карта, както и още много карти на света и континентите ще откриете в ???? Атлас на света.

✅ Стенни ???? Политически карти на света

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари