Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Албания

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???????? 28 ноември е национален празник в Република Албания. На тази дата през 1912 г. балканската държава с декларация обявява независимост от Османската империя. Декларацията е предшествана от албански въстания в периода 1909-1912 г., които целят да постигнат национално обособяване и автономия в рамките на империята. Успехите на въстаниците водят до отстъпки от страна на османското правителство. През септември 1912 г. избухва Балканската война и войски на Черна гора, Сърбия и Гърция се насочват към албанските земи, показвайки претенциите си участие в подялбата на тази територия. В отговор албанците организират конгрес във Вльора, където на 28 ноември обявяват независимост. Няколко дни по-късно е формирано правителство и е отправен апел към европейските държави за признаване на независимостта. След края на войната и Лондонския мирен договор (1913 г.), Албания е призната за независима държава.


???? Днес Албания е разположена на площ от 28 748 кв.км с излаз на Адриатическо и Йонийско море. Голяма част от територията ѝ е заета от планини и хълмове, а климатът ѝ е субтропичен средиземноморски. Населението на страната е близо 3 милиона души, сравнително равномерно разпределено, като най-населеният град е столицата Тирана с ок. 500 000 души население. Преобладаващата религия е ислям. Сред природните ресурси на Албания са нефт, природен газ, въглища, боксит и други. Икономиката на страната се подобрява след предприети законодателни промени, влияещи на бизнес климата и насърчаваща чуждестранните инвестиции. Най-голям дял в БВП имат услугите (ок. 60%), а селскостопанският сектор, макар да осигурява повече от 40% от заетостта, има по-малко от 25%. Албания е член на НАТО и кандидат-член на Европейския съюз.

✅ Цялата карта „Териториални претенции, войни и въстания до 1912 г.“ ще откриете в ???? Исторически атлас на Югоизточна Европа.

✅ Съвременна природогеографска карта на Балканския полуостров ще откриете в ???? Атлас на света.

✅ Още карти на Балканския полуостров в ???? Атлас по география и икономика за 7. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари