Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Донка Ушлинова

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 21 декември 1885 г. в с. Смилево (Османска империя, днес в Северна Македония) е родена една смела българска революционерка и участничка в борбите за национално обединение - Донка Ушлинова.
Омъжената рано девойка, често е задиряна от местен турски управник, докато мъжът ѝ е на гурбет. Положението става нетърпимо и Донка, заедно с етърва си и нейния мъж, убиват ненавистния ага, след което успяват да се скрият от османските власти и се включват в редиците на ВМОРО. По време на Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.), 17-годишната Донка се сражава наравно с мъжете и участва в много боеве. След потушаването му решителната жена заминава за свободна България, където се установява с мъжа си. При избухването на Балканската война, двамата се записват доброволци в македоно-одринското опълчение. Донка отново показва завидна смелост и бойни качества в битките срещу враговете. С края на двете Балкански войни не идва краят на нейните героични прояви. Отново като доброволка, тя се включва и в Първата световна война и участва в редица сражения. За проявения през войните героизъм е произведена в чин подофицер и получава 4 ордена "За храброст".


✅ Картите, свързани в участието на Донка Ушлинова в борбите са "Освободително движение в Македония и Тракия", "Балканска война, 1912-1913 г.), "Междусъюзническа война, 1913 г." и "Първа световна война, 1915-1918 г.". Всички те са част от ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас и ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари