Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Христо Чернопеев

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 6 ноември 1915 г. загива Христо Чернопеев – поручик от българската армия и деец на освободителното движение на българите от Македония и Одринско.

Роденият в ловешкото село Дерманци Черньо Пеев, наречен по-късно Чернопеев, е капитан в българската армия. През 1899 г. напуска службата, привлечен към македоно-одринското движение за свобода. Става ръководител на Струмишки окръг на ВМОРО. С четата си влиза в сражения с османците по време на Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.). По време на Балканската война (1912-1913 г.) отново е начело на чета и участва в освобождението на Банско, Мехомия (дн. Разлог) и др. По време на Междусъюзническата война (1913 г.) с четата си отново подпомага действията на българската армия. За бойните си заслуги към България е произведен в офицерско звание поручик. Става народен представител, но в началото на Първата световна война напуска парламента и отива на фронта като командир на рота. Краят на житейския му път идва край с. Криволак в бой с войските на Антантата.


✅ Карти "Освободително движение в Македония и Тракия", "Балканска война, 1912-1913 г.", "Междусъюзническа война, 1913 г." и "Първа световна война, 1915-1918 г." ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас и в ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас.

 

✅ Стенни карти

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари